14 Temmuz 2011 Perşembe

Sosyal Medya Taciz Magdurları Tek Başına


Siber tacize maruz kalanlar yeterli destek alamamaktan yakınıyor. Depresyondan post travmatik bozukluğa kadar pek çok rahatsızlığa yakalanıyorlar



Dünyada giderek daha fazla öne çıkmaya aday tartışma konularından biri de siber taciz. Gün geçtikçe sayısı ve şiddeti artan siber taciz üniversite araştırma konusu olabiliyor ve hatta bu hususla etkin mücadele için yeni yasal düzenlemeler getirilmesi gerektiğine dair öneriler de ortaya atılmaya başlıyor. Bu konuda tartışmaların hararet kazandığı önde gelen ülkelerden biri de İngiltere;

'SİBER TACİZ MAĞDURLARINA YETERLİ DESTEK YOK'
Siber taciz veya çevrimiçi ortamda benzeri yasadışı davranışlara maruz kalanlar üzerine Bedfordshire Üniversitesi'ndeki Siber Taciz Ulusal Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırma, kurbanların yüzde 61'inin bu tür bir saldırıya maruz kaldıktan sonra yetkililerden ve servis sağlayıcılardan yeterli desteği almadıklarından yakındığını ortaya koydu.

SİBER TACİZ PEK 'GERÇEK' OLARAK ALGILANMIYOR
The Telgraph'a göre;araştırmacılar bu kayıtsızlığın nedenini, siber taciz ve benzeri rahatsızlık verici davranışların geleneksel taciz metodlarına göre daha az gerçekmiş gibi algılanmasına bağlıyor.

"Sosyal medya siber taciz konusunda daha fazlasını yapmalı" adlı makaleden;

OYSA ELLE TUTULUR OLUMSUZ ETKİLERİ VAR
"Fakat, bu kurban üzerinde çok gerçek bir etki doğurabilir. Bunun psikolojik etkileri yıkıcı olabilir. Kurbanın onu taciz eden kişi ile gerçekten karşılaşıp karşılaşmamasından bağımsız olarak, kanıtlanabilir pskilojik travma ve hasar yaratabilir" diyor araştırma.

HAYAL KIRIKLIĞI
Araştırma esnasında toplanan veri, siber tacize maruz kalan kurbanların yardım ve destek alamamaktan duyduğu hayal kırıklığını ortaya koyuyor. Kurbanlar  maruz kaldıkları bu tacizler sonucunda ilişkilerde kopuşlar, post travmatik bozukluklar ve depresyon gibi pek çok sıkıntıyla karşılaşıyor.

ÇAĞRI: PRATİK BİR YASAL DÜZENLEME
Merkezde araştırmayı yürütenler sosyal ağ şirketlerine bir çağrıda da bulunuyor.  Tacize nasıl ve ne kadar süratte cevap verilebileceği hususunda pratik yasal bir düzenleme oluşturulması.

İNGİLİZ PARLAMENTERLER DEĞERLENDİRİYOR
Böylesi bir yasanın oluşturulmasının gerekliliği ise giderek artan bir tartışma konusu haline geldi İngiltere'de. İngiliz parlamenterler de bu araştırmada elde edilen bulguları kendi parlamento araştırmalarının bir parçası olarak ele alıyor.

ERKEKLER VE KADINLAR SİBER TACİZDEN FARKLI ETKİLENİYOR
Çalışma ayrıca erkek ve kadın kurbanların siber tacizden farklı şekilde etkilendiklerini de gösteriyor. Erkekler daha çok isimlerinin zarar görmesinden kaygı duyarken, kadınlar daha çok fiziksel zarardan korkuyorlar.

Facebook ise kullanıcılarını korumak için sıkı şekilde çalıştığını ve onlara neredeyse sitesinin her bir sayfasında tacizi bildirmeleri için gereçler sağladığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder