16 Eylül 2011 Cuma

Hamsili Pilav Sanatı

 

Hamsi oldukça lezzetli ve ucuz bir balık çeşididir. Karadeniz bölgesine has bu tarif ise artık tüm yöre insanları tarafından beğenilerek tüketilmektedir.

Hepimizin sandığının aksine hamsili pilav yapmak zor değildir. Önemli olan aldığınız balığın taze olmasıdır. Hamsinin taze olduğunu anlamak için rengine ve gözlerine bakmak gerekir. Canlı, parlak renkli ve gözlü hamsi tazedir. Ayrıca hamsi bayatladığında baş kısmı üzerinde kanlı lekeler görülür. Bu lekelerin oluşmadığı balık tazedir. Hamsili pilav yaparken işinizi kolaylaştırmak için iri boy hamsi seçebilirsiniz.

Malzemeler

1 kg hamsi
2 su bardağı pirinç
2 soğan
1 kahve fincanı zeytin yağı
1 demet yeşil soğan
Yarım demet taze nane
1 tatlı kaşığı toz şeker
Kuşüzümü
Dolmalık fıstık
Tuz
kara biber

Yapılışı

Hamsileri temizleyip mısır unuyla harmanlayın. 10-15 dk bu halde bekletin. Pirinci parlak ve güzel olması için bir tatlı kaşığı tuz ve limonlu suda bekletin.

Soğanları kıyın, zeytinyağını ısıtıp tencerenin içine atın. Kavurduktan sonra fıstıkları ve ardından pirinç ve suyu ekleyin.

Kaynattıktan sonra pirinçlerin suyunu çekmesi için bekletin. Ocaktan alıp içine tuz, şeker, kıyılmış yeşil soğan ve baharatları ekleyin.Tencerenin kapağı kapalı bir biçimde dinlenmeye bırakın.(15 dakika kadar)

Isıya dayanıklı derin kaselerin veya tek bir borcamın içini yağlayın. Dibini hamsi filetolarıyla kaplayın. Üzerine pilav yayın. Ardından üzerine de hamsileri koyun. 170 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra ters çevirerek servis yapın.

1 yorum:

  1. gerçekten güzel bir yazı olmuş iyi bir tarif tarifiniz için teşekkürler.Karadeninzin gözde yemeklerinden bir tanesi.

    YanıtlaSil