6 Kasım 2010 Cumartesi

Sanal ortamda izinsiz eser paylaşımı uyarısı


Savcı, yasalardaki sorunlara dikkat çekti: "Yasalarda sık sık değişiklik, yargılamayı geciktiriyor."

TÜLAY ACAR/ AHT

Türkiye'nin önde gelen hukukçuları Habertürk'ün sponsor olduğu 'Yeni Dijital Düzenin Hukuka Yansımaları' konulu toplantıda 'e-kitap' ve 'sanal ortamda izinsiz eser paylaşımına ilişkin telif hakları' konusunu tartıştı. 'Fikri Sinai Hakları' konusunun konuşmacı ise İzmir'de görev yapan Cumhuriyet Savcısı Nevhan Akyıldız oldu.

Akyıldız, yürürlükte olan 5728 Sayılı Yasa'nın bazı maddelerini şöyle eleştirdi: "Yasanın yürürlükte yer alan 4. Maddesi'e göre 'Örneğin, bir beste sahibi veya albüm sahibi, eserinin izinsiz olarak tespit ettiği bir sitede çoğaltıldığını tespit etti. Bu durumun engellenmesi için yargıya müracat edince, mevcut düzenlemeye göre, erişimi sağlayan ilgili site yetkililerine 'ihlalin durdurulması için 3 gün süre veriliyor. Ancak buradaki 3 günlük süreyi anlamak mümkün değil. Şarkıcı veya bestekar diyor ki; 'eserim izinsiz olarak yayınlanıyor'. Ortada bir hırsızlık eylemi var. Dolayısıyla bu duruma son vermek için 3 gün beklemek çok uzun bir süre"

Yasanın şikayet edenden ihlali yapan kişinin IP dışındaki tüm delilleri bulup araştırmasını istediğini ifade eden Akyıldız, "Kişi burada IP'nin kime ait olduğunu sorgularsa sorumluluk oluşturabilir. Çünkü bu kişisel verilerin izinsiz olarak elde edilmesi olarak kabul edilir. Bu kişisel hak ve özgürlükleri ihlaldir. Bu bilgiyi bulan kişi suç işlemiş olur" dedi. Diğer bir sorunun ise hakları ihlal edilen kişinin bilgi ve içerik sağlayıcısına hangi yöntemle başvuracağı yönünde olduğunu kaydeden Başsavcı Akyıldız, "Burada netlik yok. E-posta ile yaptığını kabul edelim. Ancak mevcut yasa kişiyi e-postayı kontrol etme yükümlülüğü verimiyor. Dolayısıyla bu yöntemle yapılan ihtar kabul edilmiyor. En doğru yöntem resmi olarak tebligat olmalı" diye konuştu.

'YASALARDA SIK SIK DEĞİŞİKLİK YARGILAMAYI GECİKTİRİYOR'

Akyıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuç olarak devlet, eserlerini dijital alanda kullanıma yönelik ihlalde kime hangi oranda ceza verilmesi gerektiğine karar vermeli, Bu konuda bir devlet politikası belirlemeli. Gerekirse bu tür eserlerin KDV oranlarını düşürerek, emeğin karşılığını verecek şekilde uygun fiyata satılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmalı. Bu konuda sık sık yapılan değişiklikler yargılama sürecini geciktirmekte."

'E-KİTAP İÇİN YAYINEVİ ESER SAHİBİNDEN İZİN ALMAK ZORUNDA'

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Tosun da Türk Hukuk sistemine yeni giren 'e-kitap' kavramına dikkat çekerek şunları söyledi: "Yazılı bir eser sahibi, eski sözleşmesinde yer almıyorsa, dijital hakların devrine ilişkin mutlaka yeni ek bir sözleşme yapmalı. Aksi durumda eserinin e-kitap olarak farklı sitelerde yayınlanması gibi sonuçlarla karşılabilir. Yazar, kitabının izni olmadan internet ortamında e-kitap olarak yayınlayan kişiler ve erişimi sağlayanlar hakkınada tazminat davası açabilir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder