9 Ocak 2011 Pazar

Sanal Kumarhanelere İzin Mi Geliyor !


Online kumara izin verme ve vergi gelirlerini artırma tartışmaları alevlendi

ABD'nin, dünyanın en büyük online kumar pazarına sahip olduğu tahmin ediliyor, ancak Amerikan federal yasaları, online kumara izin vermiyor. Türk.internet'in haberine göre Kumar ödemelerinin regülasyona bağlanması yönündeki bir girişimi son anda engelleyen lobiler, eyaletlerde de harekete geçerek yasakların yavaş yavaş kaldırılmasına çalışıyor.

Amerikan federal yasaları, online kumara izin vermiyor, ancak böyle de bir gerçeklik var. Öyle ki, bazı büyük şirketler, adlarının kamuoyuna yansımaması için kumar işine başka isimlerle giriyorlar. Media Corp., bir hayli dikkat çekici alan adına sahip Gambling.com sitesini satışa koyunca Amerikalı şirketler, harekete geçtiler.

Sitenin, 10 milyon dolara satılabileceği konuşuluyor, ancak başta da belirttiğimiz üzere Amerika, kumara uyguladığı sıkı regülasyonla bu olayın dışında kalıyor. ABD'nin, dünyanın en büyük online kumar pazarına sahip olduğu tahmin ediliyor. Nüfusu ve ortalama bu potansiyeli doğruluyor.

Kumar lobisinin çok ciddi kampanyalar yürüttüğü biliniyor. Gambling Compliance'ın bildirdiğine göre sadece geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde lobi faaliyetlerine harcanan bedel 4.66 milyon dolar oldu. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 nisbetinde bir artışı ifade ediyor. Artışın nedeni, olayı Kongreye getiren tesilci Barney Frank'in tasarısının olumlu oylar elde etmesinden kaynaklanıyor. Gözlemciler, 15 yılda bu noktaya gelmesinin bile önemli olduğunu belirtiyorlar.

Kumar endüstrisi operatörleri, lobiciler eliyle Washington'da önemli kazanımlar elde ediyorlar. Örneğin, geçtiğimiz yıl, kumar ödemelerinin regülasyona bağlanması yönündeki bir girişim son anda lobiler vasıtasıyla durduruldu. Bazı eyaletlerde yönetimler, federal yasaların ötesine geçerek online kumara kapı aralamak istiyor. Söz gelimi, geçtiğimiz yıl sonunda Kuzey Carolina eyaleti, milyar dolar seviyesindeki bütçe açığını dengelemek için internet kafelerden oynanan oyunlara vergi getirmeyi masaya yatırdı. Kaliforniya ve New jersey'in ardından  Teksas eyaleti de kendi internet kumar kanunlarını yapmak için harekete geçtiler.

Aslında yönetimlerin yapmak istediği, ülke dışına kaçan eğlence harcamalarını yeniden geri kazanabilmekten başka bir şey değil. Merkezleri, İsrail gibi diğer ülkelerde bulunan online kumar kuruluşları her yıl milyonlarca dolar gelir elde ederken yasaklamaların sahibi ülkeler potansiyel vergi gelirlerini kaybediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder